Døre i et hjem med teenagere

Børn er en gave. Det er de fleste forældre enige om. Men på et tidspunkt bliver børnene teenagere, og så er det pludselig som om, at denne gave er blevet en tikkende bombe. Børnene er endnu ikke voksne, men vil ikke behandles som børn. Og skal for den sags skyld heller ikke behandles som børn. For de er jo netop ved at blive ældre, og her er det vigtigt, at man som forældre respekterer den udvikling, der sker. Men hvor går grænsen? For der er en balance mellem at sætte grænser, fordi barnet endnu ikke kan tage alle beslutninger fornuftigt selv, og så at respektere de grænser, som barnet sætter, fordi de bliver ældre. Denne udfordring rammer alle forældre på et tidspunkt, og mange tackler det helt forskelligt. Men man bør dog gribe det hele an på et grundlag, som bygger på gensidig respekt.

 

Hvordan med de der døre?

Døre spiller en enorm rolle i denne fase. De er symbolet på respekten, grænser og grænsetestning. Derfor er det også vigtigt, at man som forældre har forholdt sig til, hvordan man griber disse døre an. For med teenagere kommer formentlig en mange forskellige situationer, hvor relationen og forældrerolle vil blive testet. Der vil være skænderier, uanset om de er italesat eller ej. Her kan man risikere, at ens barn smækker med døre. Her kommer den gensidige respekt ind, og også forældreansvaret, hvor man skal være i stand til at hæve sig over situationen. For selvom man bliver enormt vred over smækken med døre, så er det her man må finde tålmodigheden frem, lade teenageren dampe af og vende tilbage senere, når døren er klar til at blive åbnet og en normal samtale kan føres.

 

De famøse lukkede døre

Det er ikke kun døre, der smækker, som er en del af, at børnene bliver teenagere. De famøse lukkede døre bliver pludselig en virkelighed, og man skal finde ud af, om der skal italesættes rammer for dette. De lukkede døre viser et behov for privatliv. En tilbagetrækning, hvor barnet ønsker at være selv. Dette skal i høj grad respekteres af forældre. Alligevel kan der være situationer, hvor man ønsker at italesætte, hvad lukkede døre viser og betyder. Sidder ens teenager altid bag lukkede døre, kan det som forældre være svært at vide, hvad der foregår. Ikke bare hvad der reelt set foregår bag døren, men også hvad der foregår indeni barnet. Forældre kan her risikere at miste en ret afgørende kontakt, hvis der ikke skabes en bro mellem barn og forælder. Så selvom de lukkede døre skal respekteres, er det også vigtigt, at man ikke bare accepterer, at man mister kontakt til sit barn. Vær fortsat interesseret. Så skal de lukkede døre nok åbne sig igen.