Kreativitet er mange ting. Hvad enten du maler, designer, spiller musik eller skriver digte, har du en evne til at skabe noget og tænke udenfor boksen.
Disse egenskaber skal du værne om og opdyrke, da de vil hjælpe dig videre frem i livet både privat og på arbejdsmarkedet. Det giver energi og personlig tilfredsstillelse at skabe noget, men det gør dig også til en kompetent teammedarbejder.
Kreativitet som fag
Når man taler om alle disse forskellige former for kreativitet, er der fælles brug for fokus på de æstetiske læreprocesser. Det handler om co-creation, at du skaber noget i en kontekst, enten sammen med andre, eller i en proces med et publikum eller som borger i et samfund.
Fantasi, motivation og skabertrang er vigtigt, men du har også brug for en håndværksmæssig kunnen. Du skal kende dine genrer, og du skal kunne håndtere dine redskaber samt vide noget om den teoretiske baggrund. Emner som kulturforståelse og materialelære er en del af den kreative agenda og tilfører din skabertrang seriøsitet.
Hvad skal du være, når du bliver stor?
Mange kreative personer bliver konfronteret med, om det er en realistisk levevej. ”Kan du leve af det?” og ”Skal du ikke have en uddannelse at falde tilbage på?” spørger de irriterende, fornuftige voksne. Heldigvis er der i dag øget fokus på uddannelse og karrieremuligheder INDENFOR de kreative discipliner, i stedet for at man automatisk tænker det som hobbyaktiviteter.
I slutningen af folkeskolen er det oplagt at overveje efterskole som et år væk hjemmefra med øget selvstændighed. På efterskolen har du tid og mulighed til for alvor at afprøve din egen kreativitet. Vel at mærke i samarbejde med kompetente voksne, der ligeledes brænder for kultur og kreativitet.
Hvilken efterskole skal du vælge?
Der er mange efterskoler, og der er mange kreative efterskoler, fordi det er efterspurgt. Populariteten handler til dels om at give et konstruktivt alternativ til mere traditionel skolegang, men ligeledes en anerkendelse af behovet for at tænke ud af boksen. Nogle af erhvervslivets store rollemodeller er fx meget kreative.
Så du må i gang med research. Overvej fx hvor langt væk du vil hjemmefra, hvor specialiseret skolen skal være, om du kan genkende dig selv i værdigrundlaget og så videre, og så videre. Du kan se meget mere her om kreativ efterskole.
Held og lykke med det hele. Og husk at det moderne arbejdsmarked efterspørger kreativitet, så dyrk den!