Det er højsæson for ræset om studieboliger i København. De fleste unge er klar til at starte på studie efter sommeren og forbereder allerede nu hvordan de kunne tænke sig at bo: Tæt på studiet, tæt på vennerne, eller måske stadig lidt tæt på mor og far? Uanset hvad de studerende går efter, er det ikke nogen hemmelighed, at der er rift om studieboligerne i København og omegn. Det er værd at spørge sig selv hvor man selv og ens hverdag passer ind. Der eksisterer forskellige boformer for studerende som alle appellerer til forskellige behov og forpligter de studerende i enten højere eller mindre grad.
Ungdomsbolig, studiebolig og kollegie værelse
Ungdomsboliger er for unge typisk i alderen 18-35 år. Boligerne er oftest 1-værelses lejligheder men fås også som mindre 2-værelses lejligheder. Prisniveauet for to-værelseskollegielejligheder ligger typisk omkring 5.000 kr./md. til 10.000 kr./md. og er derfor oftest den dyreste type af bolig. Studieboligerne minder om ungdomsboliger, men det påkræves at man er studieaktiv, eller optaget på et studie med studiestart indenfor nærmeste fremtid. Det er oftest tilladt at bo to i lejlighederne, mens den ene af de to skal være studieaktiv. Begge typer af bolig kan få boligstøtte. Udover studie- og ungdomsboliger er der kollegier med kollegieværelser. Der findes mange forskellige typer af kollegier og kollegieværelser. Nogle kollegier har 500 unge beboere mens andre kollegier er mindre med kun 20 beboere. Værelserne er typisk mindre og uden køkken og bad, som deles med enten 1 anden beboer eller med flere ad gangen. Nogle værelser har dog eget bad og trinettekøkken, som er et lille køkken typisk med en vask, køleskab og to kogeplader. Disse værelser koster typisk 1.500 kr./md. til 6.000 kr./md. og er derfor oftest det billigste alternativ.
Kollegier i København
De 3 typer af boliger kaldes oftest det samme, men nogle kollegier har mange traditioner, fester og aktiviteter, samt obligatoriske fællesspisninger, mens beboerne på kollegiet alle har en rolle som de er ansvarlig for. Andre kollegier har færre aktiviteter i kalenderen så beboerne selv kan styre hvor sociale de vil være. De fleste kollegier har dog mange forskellige opholdsrum hvor beboerne kan møde hinanden. Og det kan være svært slet ikke at komme hinanden ved da mange kolleiger har stuer, barer, fælleskøkkener og øvrige opholdsrum. Det sociale liv på et kollegie kan være unikt og betragtes mange steder som en form for efterskole og højskole da fællesskabet er i højsædet. På kollegiernes hjemmesider kan man læse om det fællesskab der er på kollegiet og afgøre hvorvidt man ønsker at forpligte sig eller om man ønsker at have mere fred og ro i ens studiebolig. Uanset hvad man prioriterer kan man med fordel forberede sig på ansøgningsprocessen ved at følge disse 5 steps her: https://kbh-kollegier.dk/88-nye-studieboliger/
Bedste kollegier i København
Der findes mange kollegier i København som huser unge studerende fra alverdens studieretninger. Mange af kollegierne tilbyder også et vis antal værelser til internationale studerende i Danmark. Sammensætningen er derfor unikt på det enkelte kollegie. Èt af de mest kendte kollegier er Rigshospitalets Kollegium hvor 414 unge studerende fra forskellige universiteter bor side om side. Kollegiet betegner sig selv som et stort kollegie med mange forskellige typer af mennesker og mange udvalg, som man kan engagere sig i. Her har man mulighed for at dyrke sin interesse, hjælpe med at afholde arrangementer og generelt møde de andre søde kollegianere fra de andre køkkener. Det er et socialt kollegium, hvilket også afspejler sig i en stærk tradition for madklubber alle hverdagsaftener, Tour de Chambre på køkkenerne og et stort socialt fællesskab med mange arrangementer, fester og hyggestunder.