Børn og unge skal passe på sine visdomstænder

I hvilken alder visdomstænder melder sin ankomst, er forskelligt. Dog trods forskelligheden er det ofte omkring 18-årsalderen. Ved nogle lidt før og ved andre lidt efter, men cirka når man er omkring de 18 år. Du har sikkert hørt, at langt de fleste får fjernet sine visdomstænder. Det kan være af mange forskellige grunde.

Nogle får fjernet sin visdomstand fordi der simpelthen ikke er plads til den i munden. Andre får fjernet sin visdomstand blot fordi det er ren procedurer. Det er grunden til at børn og unge bør passe på sine visdomstænder (hvis der er plads til dem i munden), så en fjernelse af disse kan undgås – ellers er der mulighed for at få dem/den fjernet.

Hvad er en visdomstand og hvorfor får nogle den fjernet?

Du har sikkert hørt om – og har – 12-årstanden. Det er blot en ny tand, der kommer i en vis alder. Det er det samme med visdomstanden. Dog er det ikke alle der har plads i munden til en visdomstand og dette kan være grund til smerte i munden. Mange får den/dem fjernet. Fjernelse af visdomstand i København er en mulighed. Det vil sige, at du i København får fjernet din visdomstand, hvis dette er dit ønske.

Det samme gælder fjernelse af visdomstand Østerbro.  Her kan du og mange andre børn og unge, få fjernet sin visdomstand, hvis den gør ondt eller skaber andre problemer. Gør den/de derimod ikke ondt, er det vigtigt at passe på dem.

Hvorfor skal man passe på sine visdomstænder?

Hvis dine/din visdomstand/tænder ikke skaber problemer og/eller smerte, har du nok valgt at beholde den/dem. Har du det, er det vigtigt at passe på dem. Hvorfor? Det er selvfølgelig ligesom dine andre tænder. Du har kun de tænder du har igennem dit liv og derfor skal du selvfølgelig børste dem de to gange dagligt og bruge tandtråd. Det kan og vil resultere i at du faktisk får glæde af visdomstanden. Mange får disse skrækhistorier at vide om visdomstænder og smerten der medføres. Det kan det. Ingen tvivl om det. Får du smerter grundet en visdomstand, kan du få den fjernet. Det er dog ikke alle der har behov for det. Som sagt vælger mange at beholde visdomstanden fordi den ikke er skyld i nogle smerter. Hvis den ikke er skyld i smerter, er der jo ingen grund til at skille sig af med den. Så pas på den/dem.