Dit barns 5 søvnstadier: Hvad sker der under hver af dem?

Vidste du, at der er forskellige søvnstadier? De fleste mennesker gennemgår fem forskellige søvnstadier i løbet af en typisk nat. Det er vigtigt at kende til de forskellige søvnfaser, fordi det kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din søvn. Hver fase har sine egne unikke fordele for kroppen og sindet. Ved at forstå, hvad der sker i de enkelte faser, kan du skabe en sengerutine, der hjælper dig med at få mest muligt ud af din søvn! I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvad der sker under hver enkelt søvnfase, og hvordan du kan få mest muligt ud af din søvn!

 

Første fase af søvnen er den letteste fase af søvnen. Du kan stadig være nogenlunde opmærksom på dine omgivelser, og du kan måske endda glide ind og ud af søvnen i denne fase. Din krop begynder at slappe af, og din vejrtrækning og puls begynder at sænke sig. Denne fase varer kun nogle få minutter.

 

Fase to er en dybere søvnfase. Din vejrtrækning og hjertefrekvens fortsætter med at sænke farten, og din kropstemperatur begynder at falde. Denne fase varer ca. 20 minutter. I denne fase reparerer og genopbygger din krop væv, muskler og knogler. Du konsoliderer også dine minder og lærer nye oplysninger.

 

Den tredje fase af søvnen er en dyb søvnfase. Din vejrtrækning og hjertefrekvens fortsætter med at sænke farten, og dine hjernebølger bliver langsommere. Denne fase varer op til 30 minutter. I denne fase genopretter din krop energi, reparerer væv og styrker immunforsvaret.

 

Den fjerde fase af søvnen er en dyb søvnfase. Din vejrtrækning og hjertefrekvens fortsætter med at sænke farten, og dine hjernebølger bliver endnu langsommere. Denne fase varer normalt i en time eller mere. I denne fase reparerer din krop celler og opbygger knogle- og muskelmasse.

 

REM-søvnfasen (rapid eye movement) er den femte fase af søvnen og anses for at være den vigtigste fase af søvnen. Din vejrtrækning bliver hurtigere, og din hjertefrekvens stiger. Denne fase varer normalt i ca. 90 minutter. I denne fase konsoliderer din hjerne minder, behandler information og regulerer stemninger. REM-søvn er også nødvendig for en sund kognitiv udvikling hos børn.

 

En tyngdedyne fra anew sleep kan være behjælpelig mod dit barns søvnproblemer. Du kan læse mere om søvnproblemer hos børn, og se tyngdedyner her på: https://familiemenneske.dk/har-bornene-svaert-ved-at-falde-i-sovn-dette-kan-du-gore/

 

Nu hvor du ved mere om de forskellige søvnfaser, skal du sørge for at få nok søvn hver nat, så du kan opleve alle fordelene ved en god nats søvn! Drøm sødt!