Hvor meget skal børn sove?

Søvn er af afgørende betydning for små børn. Tidligt i livet oplever en person en enorm, der påvirker hjernen, kroppen, følelser og adfærd og sætter scenen for deres fortsatte vækst gennem barndommen og ungdommen.

 

I lyset af dette er det normalt, at forældre ønsker at sikre sig, at deres børn, uanset om det er babyer eller små børn, får den søvn, de har brug for. Efter at have indkaldt et panel af eksperter for at gennemgå den eksisterende forskning, formulerede National Sleep Foundation (NSF) anbefalinger for det samlede daglige søvnbehov efter 2 år.

 

Timer:

 

Nyfødte, 0-1 år: 16 timer

 

Småbørn, 1-2 år: 11 til 14 timer

 

Førskolebørn, 3-5 år: 10 til 13 timer

 

Skolealderen, 6-13 år: 9 til 11 timer

 

Teenagere, 14-17 år: 8 til 10 timer

 

Det kan være passende for nogle børn at sove i gennemsnit en til to timer mere eller mindre end den førnævnte anbefaling, baseret på deres genetiske og fysiologiske behov.

 

Hvorfor er tilstrækkelig søvn vigtigt for et barn?

 

Søvn er især vigtig for børn på grund af den indflydelse, det har på både mental og fysisk udvikling. Søvn er tiden for genopretning og for børns kroppe til at genoplade og bevare den information, de har lært i løbet af dagen. Under dyb ikke-REM-søvn genoprettes kroppens energi, vækst og reparation sker, og vigtige hjerneudviklingshormoner frigives.

 

Søvnmangel kvæler immunsystemet, påvirker humør og adfærd negativt og kan også hæmme et barns præstationer i skolen. God søvn er en vigtig komponent for en sund livsstil.

 

Hvad er de mest almindelige søvnforstyrrelser hos børn, og hvordan behandles de?

De mest almindelige søvnforstyrrelser hos børn omfatter mareridt, natterædsler, søvnløshed og parasomnier (herunder søvntale og søvngang). Disse lidelser kan nogle gange være genetisk relaterede. De fleste søvnforstyrrelser behandles ved at anbefale god søvnhygiejne (se nedenfor) og en konsekvent sengetidsrutine.

 

En af de største søvnforstyrrere er tendensen til, at nogle børn går ind på deres forældres værelse midt om natten for at få komfort. Prøv at undgå dette så meget som muligt.

 

Det er også vigtigt at bemærke, at børn ikke bør snorke. Tal med din børnelæge, hvis dit barn snorker, da dette kan være et tegn på søvnapnø og kan være relateret til et medicinsk problem.

 

Hvad kan forældre gøre for at sikre, at deres børn får en ordentlig nattesøvn?

Konsistens er nøglen. Børn bør gå i seng på et fast tidspunkt hver nat og vågne på omtrent samme tid hver morgen. Dette er ofte sværere om sommeren, men prøv at overholde en tidsplan så meget som muligt!

 

Soveværelset er et sted at sove. Det betyder at fjerne distraherende elementer (bøger, tv’er, spil, oplyst legetøj og elektroniske enheder) fra rummet.

 

Brug justerbar natlamper

 

Du kan også bruge ting som natlamper til børn med justerbar intensitet og farve for at skabe den perfekte atmosfære for dit barn.

 

Sørg altid for, at børn spiser en velafbalanceret kost og også får masser af motion!