Sådan mindsker du dit barns fravær i skolen

Oplever du, at dit barn har et højt fravær i skolen? Måske kender du denne scene, hvor du hver morgen må bruge tid og energi på at insistere på, at barnet skal afsted, mens barnet modsat prøver at komme med argumenter, så han/hun kan slippe udenom?

Det kan også være, at du må tage afsted på arbejde, inden dit barn skal afsted mod skolen, og du derfor ikke har mulighed for at sikre dig, at han/hun kommer afsted til skolen?

Det er ikke helt problemfrit at have en høj fraværsprocent. En ting er, at barnet her og nu går glip af en masse læring, men sådan noget har det med at udvikle sig i en negativ retning, hvilket resulterer i dårlige betingelser for barnets videre færd i uddannelsessystemet. Det er derfor vigtigt at gribe ind så tidligt som muligt.

Find årsagen til barnets fravær

Hvis dit barn har et højt fravær, er det vigtigt at finde ud af årsagen. Oftest skyldes det, at barnet mistrives i skolen. Hvorfor barnet mistrives, kan der være flere årsager til. Måske kan dit barn selv forklare, hvad der er galt. Det kan også være, at de ikke helt kan sætte ord på det.

Nogle mulige bud er, at barnet har det for svært eller let i skolen, at barnet ikke oplever at have nogle venner, at barnet bliver mobbet, føler sig holdt udenfor eller ikke kommer overens med lærerne.

Snak med skolen

Det er også en god ide at tage en snak med skolen og barnets lærere og høre, hvad deres oplevelse er. Det kan være, at de oplever et barn, der mistrives, og med deres og barnets oplevelser som udgangspunkt, kan I få skabt en plan for at opnå bedre trivsel. Spørg også gerne skolen, hvad du som forælder kan gøre.

Det kan også være, at de oplever, at barnet konsekvent kommer for sent eller slet ikke møder op. Når det er tilfældet kan skolen have svært ved at hjælpe – de kan kun forsøge at motivere, hver gang barnet dukker op. Her kan du foreslå dem at benytte sig af mød.nu. Det er et moderne protokol-system, der giver direkte besked til forældrene, hvis barnet ikke er mødt ind. Dermed har du som forældre mulighed for at hjælpe dit barn.

For at mindske dit barns fravær kræver det, at barnet opbygger en trygt og godt tilhørsforhold til skolen, så han/hun har lyst til at være der. Det kan tage tid, men det er værd at arbejde for, for det er afgørende for dit barns fremtid.