Gode læsebøger gør underværker

Trætte børn og småstressede forældre. Sport, legeaftaler, ipad og madlavning. Det er en fast rutine af kaos hver eftermiddag hos de fleste børnefamilier.

 

Alle med mindre skolebørn kender det. Trætte børn hjem fra en lang skoledag og så står den på 20 minutters læsning. Det matcher ikke altid med de opgaver som en eftermiddag byder på. Her skal hentes børn, købes ind, sende til sport, luftes hund og laves mad. Ofte bliver den lette løsning at pacificere et barn eller to med en ipad, så der kan komme bare en smule ro på.

 

Men så kommer næste udfordring. Fra 0. klasse anbefales det at børn løser 20 minutter om dagen. Det er helt fair, men det er noget af en opgave og ofte ender det i konflikter. Og dem vil vi alle gerne undgå.

 

Niveauet er det vigtigste

Når man skal have det som rutine er succesoplevelser altafgørende. Tag en lidt lettere bog end normalt og sæt et for lille mål. Det er ikke tiden der er den vigtige, det er kontinuiteten. Derfor sæt et mål om eksempelvis 6 sider. Hvis barnet kan klare det på 12 minutter, er det fint. Så er de hurtigt videre med fornemmelsen af at ”det er ikke så svært”.

 

Læg mærke til hvilket lixtal deres normale bøger har, og så læg jer lige under. Det giver masser af succes for barnet og i morgen er det lettere.

 

Find emner som interesserer

For drenge specielt, er det vigtigt at de kan relatere sig til det. Her er pligten bestemt ikke det drivende. Det er små successer og spændende emner. Hvis barnet er over 8 år er gaming et emne der snakkes meget om. Her er serien Team Gamer et sikkert hit. Men det kan også være gys eller fantasy der tænder dem.

 

Ønsker I inspiration er her en rigtig god liste med letlæste bøger

 

Der kan man søge på emner og lix-tal som sikrer at niveauet er det rigtige. Vælg sammen med barnet, da det giver endnu mere lyst. Og endnu bedre – lad dem være med i pakkeshoppen og hente bøgerne. Det giver en rigtig god oplevelse i en periode bagefter.

 

Koncentration

Koncentrationen er et af de helt tunge ting. Der skal ikke mange fluer eller biler på vejen, før fokus bliver tabt. Derfor er de små successer igen vigtige. Tag en side ad gangen. Få talt om billeder inden man starter på siden, så nysgerrigheden er stillet. Og så kan det være en rigtig god ting at dække den side til, som der ikke skal læses på. Enten ved at folde bogen, eller ved at lægge et stykke papir ovenpå, så det ikke ser helt uoverskueligt ud.

 

Dette var blot nogle idéer til hvordan I kan arbejde med at gøre læsningen sjovere på en hektisk eftermiddag.